torsdag den 29. august 2013

Artikelanalyse: Erhverslivet vilkår bør være et tema i valgkampen


VI har læst en kort artikel – Hvad kan vi bruge den til?

- Hvem er afsenderen? > Peter Kragh Knudsen og Jacob Madsen
Peter er næstformand i Dansk Industri i TRKN-området, og Jacob er formand for DI TRKN-området.
- Hvad er budskabet? – Der skabes fokus på virksomhederne i TRKN-området. Der bliver fortalt, at det er Industrien, der skaber velfærden.
Pga. dækningsafgiften, så er firmaernes produkter dyrere – Og så køber kunderne måske deres produkter i andre kommuner.  Hvis denne afgift bliver fjernet, så bliver det attraktivt for firmaer at slå sig ned i området – Og så bliver arbejdsløsheden også nedsat – da der bliver åbnet nye firmaer med arbejdspladser.
TRKN-området får mere velfærd, hvis disse firmaer åbner. Velfærden bliver skabt af vækst – og penge.
Denne artikel er sendt ud, lige inden kommunalvalget – For måske at gøre lokalpolitikerne opmærksomme på dette problem – Så der kan gøres noget ved det. 

fredag den 16. august 2013

Lektion 2. Velfærdstrekanten



16-08/13 noter


Markedet:
Afhænger af økonomi – udbud/ efterspørgsel og efterspørgsel blandt forbrugerne.

Staten:
Velfærdssamfund – borgerne giver penge til staten, men får også en masse fordele. Hvis borgeren ikke betaler ret meget til staten, giver staten heller ikke ret meget til den enkelte borger.

Sociale netværk /det civile samfund:
Når familie og venner træder til og hjælper, uden at blive betalt for det. Eksempelvis ved flytninger, hækklipning osv. Men også i forhold til frivillige organisationer.
Størrelsen af de forskellige dele (markedet, staten og det sociale netværk) afhænger meget af skatten, og i høj grad af hvilken velfærdsmodel man har. I Danmark har staten et meget stort ansvar, og måske er markedet derfor knap så stort, som i andre dele af verden, eksempelvis i USA, hvor staten ikke fylder nær så meget, så betyder markedet mere, og man er også i større grad afhængig af sit sociale netværk.

Få styr på velfærden og velstanden, hvad der er hvad
Velfærd: Velfærd er et begreb man bruger, når man eksempelvis skal betegne lykke. Når den danske stat er en velfærdsstat, betyder det ikke, at den gør alle mennesker lykkelige, men at den gør sit bedste for, at give den enkelte borger nogle metoder, normer, værdier og støtte til at kunne få det liv, der gør den enkelte borger lykkelig. I og med, at vi alle er forskellige, og vi alle har forskellige begreber om hvad lykke for os er, så kan staten imidlertid bidrage, med det, som eksempelvis den danske stat gør.
Velstand: Velstand er ikke nødvendigvis tilknyttet til lykke. Velstand er at være rig, og have muligheder og midler til at gøre en masse ting. Man kan sagtens være rig, uden at være lykkelig.

Hvilke former for økonomiske tankegange der bruges
Markedsøkonomi: Markedsøkonomien er den økonomiske betegnelse der bruges om et land, der har den form for økonomi, hvor prisen på en vare afhænger af udbud og efterspørgsel. Hvis en vare er eftertragtet, men der er ikke er meget af den, vil prisen sædvanligvis stige, hvorimod, hvis der ikke er efterspørgsel efter en vare, vil prisen automatisk falde. Det gælder ikke kun vare, men kan også omhandle indkomster osv. Det gode ved markedsøkonomien er, at incitamentet (motivationen) for arbejderne i markedsøkonomien er god, for man belønnes økonomisk. En af ulemperne ved markedsøkonomien er, at der ofte kommer til at stå folk uden arbejde, fordi deres arbejdsplads går konkurs. Denne hænger sammen med liberalismen, hvor frihed og den private ejendomsret spiller en meget stor rolle.
Planøkonomi: Denne form for økonomi er ikke aktuel i særlig mange lande, men blev brugt i det gamle Sovjetunionen, Polen osv. Her fastsættes prisen for måske 5 år af gangen på en bestemt vare, eller indkomst, men af staten. Det er dermed staten der vælger, hvem der skal arbejde hvor, og have hvad i løn, og også staten der bestemmer hvor mange varer der skal produceres. Det dårlige ved planøkonomien er, at der ofte kommer et ressourcespild i form af for mange producerede varer, i forhold til salget – og prisen justeres ikke. Det er heller ikke med til at styrke incitamentet ved den enkelte arbejder, fordi vedkommende ved, hvad der skal produceres, og man får hverken mere eller mindre i løn, hvis man producerer hhv. flere eller færre varer, end målet. Denne hænger sammen med socialismen som opstod som modsvar på både konservatismen og liberalismen.
Blandingsøkonomi: Denne økonomi har vi i Danmark. Danmarks økonomi er en blanding af de to forrige økonomier, forstået på den måde, at vi i Danmark har en stor offentlig sektor, som ikke bestemmes af markedsmekanismen. Her får man fastlagt et beløb, eksempelvis som løn-, kontanthjælps- eller dagpengemodtager. Men der er også en anden side af økonomien, nemlig markedsøkonomien. I det private er der nemlig markedsøkonomi. Dvs. At det eksempelvis er et spørgsmål udbud og efterspørgsel når det kommer til varer i et supermarked, på biler osv. Men at der i henhold til eks. Dagpengemodtagere er fastsat et beløb. Det gode ved en sådan økonomi er, at man sikrer, at alle har en sum penge at leve for, og man kan få hjælp, hvis man har brug for det (velfærdsstaten). En af ulemperne er, at staten ikke kan udrydde arbejdsløsheden helt, og at der grundet de høje skatter, ikke er helt så motiverede medarbejdere på diverse arbejdspladser.

Samspillet mellem borger og stat i velfærdsstaten
Staten og den enkelte borger er, i velfærdsstaten, meget afhængige af hinanden. Staten får penge fra borgeren (og fra indirekte skatter, som moms og andre afgifter), og de bliver så fordelt ud til forskellige steder, personer mm. Som til eksempelvis sygehusvæsnet og kontanthjælpsmodtagere. Omvendt er den enkelte borger også afhængig af staten, da det kan være, at man får brug for kontanthjælp eller dagpenge. Man får også mange ting som lægehjælp, sygepleje og meget mere af staten, når man har brug for det.

Lektion 1. opstart for forløbet omkring Farvelfærd





Intro til Samfundsfag

Undersøgelses metoder

Kvantitative

Arbejder oftest med at fastslå og afprøve sammenhænge, som gælder en hel befolkning/population.

Kvalitativ

Undersøger i dybden frem for bredden. Få personer/mindre gruppe.

Undersøger muligvis med…

-        Observation
-        Semistrukturerede interview, åbne spørgsmål.
-        Gruppe interview.

Maslovs behovspyramide


Luksus/realisere potentiale: Påskønnelse og selvrealisering.
For at mennesket kan fungere: Fysiske behov, sikkerhed og sociale behov.

Velfærdstrekant