mandag den 30. september 2013

Samfundsfag opg. 1,2,3,4

1.    Hvilken problemstilling dækker betegnelsen den demografiske udfordring over? Inddrag hertil tabel 10.2 og Figur 1.2 Befolkningen fordelt efter køn og alder 2012 og 2050. (Se vedlagte bilag)
Der kommer flere og flere ældre mennesker, i forhold til unge mennesker. Det medfører, et mindre antal skatteborgere og flere ressourcekrævende borgere.
2.    Hvad kunne tænkes at menes med betegnelsen forventningspres. Prøv at koble begrebet til velfærdsstatens udfordringer.
Borgere forventer for meget, i forhold til, hvad der er råd til. Der er ikke penge nok, til at indfri borgernes ønsker og behov. Velfærdsstaten kan falde sammen.
3.    En af strategierne til at løse velfærdsstatens interne udfordringer er nedskæringsstrategien. Hvad er tanken bag?
Vi skærer i velfærden. Gør institutioner private. Indfører brugerbetaling. Dermed vil staten ikke være ansvarlig for uforudsete udgifter.
4.    Hvad er fordelen ved udlicitering og hvordan adskiller det sig fra indførsel af brugerbetaling? Kom med eksempler fra bogen samt egne.
Fordelen er, at borgerne ikke betaler noget. Staten sparer penge f.eks. i børnehaver. Da de betaler til det private i stedet for offentlige, kan de hyre den virksomhed, der kan yde den bedste service til den laveste pris. Dermed skal det offentlige heller ikke betale for uforudsete udgifter.
Det adskiller sig ved at borgerne ikke skal betale mere i skat, end de gjorde i forvejen.

- Vinni, Emil, Julie og Nina

Ingen kommentarer:

Send en kommentar